Conference Program

_GR65455.jpg
Es Baluard Museu d'Art Contemporani de Palma

The location of this year's CIMAM Annual Conference is in a scenic setting in the middle of the Mediterranean sea, in the archipelago of the Balearic Islands, between Africa, Europe, and the Middle East. Its lands have been home to a melting pot of cultures and are now a leading modern and international cultural epicenter, which has defined its open and welcoming character and rich cultural heritage.

The three-day program includes 3 keynote speakers, 10 perspective presentations, 3 panel discussions, a networking session, workshops as well as organized visits to the art institutions in Palma.

The afternoon program includes visits to Es Baluard Museu d'Art Contemporani de Palma, Fundació Joan Miró, Museo Fundació Juan March, CaixaForum Palma, ALTTRA: Teresa Margolles, Galeria Fran Reus, Kewenig Gallery, Horrach Moya Gallery, L21 LAB (Polígono Son Castelló), Galeria Pelaires, Estudio Ana Laura Aláez (Inca) and Estudio Bernardí Roig (Binissalem).

Day 0: Thursday 10th November

_GR57912.jpg

We offer two free activities for CIMAM attendees at the Annual Conference on Thursday 10 November. For both activities, pre-booking is required:

  1. 11:00–12:00 Optional visit for 20 people to Casa Planas. The meeting point is Es Baluard Museu. Space is limited, and pre-booking is required.
  2. 17:30-19:00 Optional visit to the cultural center Casal Solleric with a welcome drink. The meeting point is Es Baluard Museu. The group will walk 10 minutes from Es Baluard Museu to Casal Solleric. Pre-booking is required.

→ To confirm your attendance at the visits to Casa Planas or Casal Solleric, please contact: cimam2022@esbaluard.org

16:00–18:00 Early Registration desk at Es Baluard Museu d'Art Contemporani de Palma for those who wish to pick up their badge and tote bag.

Day 1: Friday 11th November
Es Baluard Museu d'Art Contemporani de Palma

Changing from the Inside: How should we Govern Ourselves?

Aljub, Es Baluard Museu d'Art Contemporani de Palma.jpg
Aljub, Es Baluard Museu d'Art Contemporani de Palma (Mallorca).

8:15–9:00 (45 minutes) Registration desk at Es Baluard Museu d'Art Contemporani de Palma (Mallorca)

9:00–9:15 (15 minutes) Welcome Speeches at Aljub by Imma Prieto, Director Es Baluard Museu d'Art Contemporani de Palma; Francina Armengol, President of the Government of the Balearic Islands and Mami Kataoka, President of CIMAM.

9:15 – 9:45 Historical perspective of CIMAM’s 60 years, by Mami Kataoka, President of CIMAM and Director, Mori Art Museum, Tokyo, Japan, and Saskia Bos, Independent Curator and Critic, Amsterdam, The Netherlands

9:45–10:10 (20 minutes) Perspective 1. Zoma Museum by Meskerem Assegued Bantiwalu, Curator and General Director, Zoma Museum PLC, Addis Ababa, Ethiopia.

10:10–10:30 (20 minutes) Perspective 2. Negotiating conflicts and connecting lines by Iris Dressler, Codirector, Württembergischer Kunstverein Stuttgart, Stuttgart, Germany.

10:30–10:50 (20 minutes) Perspective 3. M+: to see is to believe by Suhanya Raffel, Museum Director, M+, Hong Kong, China.

10:50-11:20 (30 minutes) Coffee break.

11:20–12:00 (40 minutes) Keynote 1. The Mutating Museum: Art institutions in a time of epistemic transition by Paul B. Preciado, Writer and Curator, Paris, France/Spain.

12:00 – 13:00 (1 hour) Panel Discussion and Q&A moderated by Mami Kataoka, Director, Mori Art Museum, Tokyo, Japan.

13:00–13:10 (2 minutes-walk to lunch) at Hotel Saratoga.

13:15–14:30 (1.15 hour) Lunch at Hotel Saratoga.

14:30–14:40 (2 minutes) Walk back to Es Baluard Museu (Aljub).

14:40–15:40 (1 hour) Networking Session + situated questions (SQ) at Es Baluard Museu.

15:40–16:40 (1 hour) Visit Es Baluard Museu Exhibitions

16:40–18:40 (2 Hours) Walking Tour to Fran Reus Gallery, Kewenig Gallery, ALTTRA: Teresa Margolles (Palma). Delegates split into groups.

18:40–19:25 (45 minutes) Visit CaixaForum Palma.

19:25 –19:30
(5 minutes) Welcome Speeech by Margarita Pérez-Villegas Director of CaixaForum Palma.

19:30–20:25 (1 hour) Reception at CaixaForum Palma.

20:30–21:00 Back to Hotels (walking distance to Hotels).

CIMAM members will be able to vote for the new CIMAM Board 2023-2025 elections at the ballot box located at the registration desk.

Voting in person will be possible during the 3-day conference, until Sunday 13 November at 10:40hrs. CEST.

Day 2: Saturday 12th November
Casa Esment, Palma

Unlocking History and New Narratives

Casa Esment vista.jpg
Casa Esment, Palma (Mallorca).

8:45–9:15 Coach from Hotels to Casa Esment, Son Ferriol.

9:30–9:40 Welcome to Day 2 Imma Prieto and Mercè Marrero (Casa Esment).

9:40–10:25 (40 minutes) Keynote 2. After It's All Said by Denise Ferreira da Silva, Prof. Dr., University of British Columbia, Vancouver, Canada.

10:25–10:45 (20 minutes) Perspective 4. The Museum of Remediation by Clémentine Deliss, Associate Curator, KW Institute for Contemporary Art, Berlin, Germany.

10:45–11:10 (25 minutes) Coffee Break.

11:10–11:50 (20 minutes) Perspective 5. Uncomfortable Museum by Sandra Gamarra Heshiki, Visual Artist, Independent, Lima, Peru/Madrid, Spain.

11:50–12:10 (20 minutes) Perspective 6. The Seed is a Memory of the Fruit by Sethembile Msezane, Visual Artist, Msezane Studios, Cape Town, South Africa.

12:10–13:10 (1 hour) Workshops. Delegates split into groups.

13:15–14:30 (1 hour and 15 minutes) Lunch at Casa Esment (Son Ferriol).

14:30-15:30 (1 hour) Panel Discussion and Q&A moderated by Agustín Pérez Rubio, Independent Curator, Madrid.

15:30-19:30 (4 hours) Delegates split into groups (same groups as in Day 1). Visits by coach include: Studio artist Bernardí Roig (Binissalem), Studio artist Ana Laura Aláez (Inca), L21 LAB (Polígono Son Castelló), and Catedral de Palma (Capella del Santissim by Miquel Barceló).

19:30–20:00 (30 min) Coach to Palma.

20:00–21:30 (1 hour and 30 minutes) Dinner at Andana Restaurant by Chef Maca de Castro awarded the Green Michelin star in 2021.

21:30–21:45 (15 minutes) Walking to Hotels in Palma.

CIMAM members will be able to vote for the new CIMAM Board 2023-2025 elections at the ballot box located at the registration desk.

Voting in person will be possible during the 3-day conference, until Sunday 13 November at 10:40hrs. CEST.


Day 3: Sunday 13th November
La Lonja de Palma

Learning from the Community: Collective Actions in the Face of Emergency

Lonja de Palma.jpg
La Lonja, Palma, Mallorca

8:45–9:00 Walk from CIMAM Hotels to La Lonja de Palma (Entrance to the building from the side door)

9:00–9:15 Welcome to Day 3 by Imma Prieto at La Lonja de Palma.

9:15–10:00 (40 minutes) Keynote 3. Our street in the middle of our house. Transversal Methodologies and Decolonial Practices at Dar Jacir by Emily Jacir, Founder/Director, Dar Jacir for Art and Research, Bethlehem, Palestinian Territories.

10:00–10:20 (20 minutes) Perspective 7. Not Waiting for the Emergency. Collective practice in Ukraine that requires museums by Lada Nakonechna, Artist, Method Fund, Kyiv, Ukraine.

10:20–10:40 (20 minutes) Coffee Break.

End of the voting period for the new CIMAM Board 2023-2025 elections

10:40–11:10 (20 minutes) Perspective 8.Did You Hear That? by Philip Rizk, film-maker/artist, Mosireen video collective, Cairo, Egypt.

11:10–11:30 (20 minutes) Perspective 9.The Softness of the Holes by Kike España, Dr. Architect, Urban researcher, La Casa Invisible, Malaga, Spain.

11:30–11:50 (20 minutes) Perspective 10. The Symbol & the Substance: The Ethics of Care in an Embattled World by Meenakshi Gopinath, Founder- Director, Women in Security Conflict, Management and Peace (WISCOMP), New Delhi, India.

11:50–12:50 (1 hour) Workshops. Delegates split into groups (6 to stay in La Lonja, 3 to go to Hotel Saratoga & 4 to Auditori in Es Baluard).

12:50–13:00 (10 minutes-walk to lunch) at Hotel Saratoga.

13:00 –14:10 (1 hour and 10 minutes) Lunch at Hotel Saratoga.

14:10- 14:20 (10 minutes) Walk back to La Lonja.

14:20 –15:10 (50 minutes) Panel Discussion and Q&A moderated by Manuel Borja-Villel, Director, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Madrid.

15:10 – 16:25 (1 hour and 15 minutes) CIMAM General Assembly. Announcement of CIMAM Board 2023-25.

16:25–19:25 (3 hours) Delegates split into groups (same groups as in Day 1 and Day 2). Visits include Miró Mallorca Foundation, Museo Fundació Juan March, Pelaires Gallery, and Horrach Moya Gallery.

19:00–20:00
(1 hour) Performance in Es Baluard (Aljub).

20:00–21:30 (1 hour and 30 minutes) Farewell party at Es Baluard (Aljub) and announcement of CIMAM’s President and Secretary-Treasurer for the term 2023-25.

21:30–00:00 DJ.


Registration is only completed once the payment has been received.

Payments should be completed within the next 30 natural days after the registration form has been submitted.

After that time, your seat will be released.

Once the tickets have been paid, a confirmation e-mail and receipt will be sent to the email address submitted in this form.


Conference registration includes 11-13 November:
— Access to all conference sessions
— Conference lunches, dinners and refreshment breaks
— Access to organized visits
— Coach service to and from planned visits
— Profile at the Who is Who and full access to the online platform with chat and other interactive functionalities to connect with all conference attendees.
Accommodation and airfare are not included

Conference cancellation policy:
— Full payment is required at the time of booking
— Fully refundable prior to August 15th, 2022
— 50% refundable between August 15th and September 1st, 2022
— Non-refundable after September 1st, 2022
— Deadline to register is September 30th, 2022

If you have registered and tested positive for COVID-19, we will refund you up to the cost of the virtual ticket upon presentation of a medical certificate.

CIMAM reserves the right to cancel the on-site events of the Annual Conference if the international situation due to COVID-19 worsens, and mobility restrictions make it impossible to hold the event in person. In this case, the CIMAM Annual Conference would be held entirely virtual.


The 3-day online registration includes:
— Access to all speaker presentations and Q&A.
— Access to the networking session and both workshops.
— Access to virtual visits to the main exhibitions in Palma (Mallorca).
— Profile at the Who is Who and full access to the online platform with chat and other interactive functionalities to connect with all conference attendees.

The 1-day online registration includes:
— Access to the speaker presentations and Q&A of that day.
— Access to the networking session or workshop of that day.
— Access to the virtual visits to the main exhibitions of that day.
— Profile for 1 day at the Who is Who and full access to the online platform with chat and other interactive functionalities to connect with all conference attendees for 1 day.

Online cancellation policy:
— 50% refundable only for 3-day tickets between 01 September and 15 September 2022
— Non-refundable after 15 September 2022
— Online registration closes on Friday 4 November 2022

REGISTER NOW